Afdrukken

Artikel in VolZin, door Marlies Bosch, mei 2008

In het straatbeeld van Leh, de hoofdstad van Ladakh, zie je opvallend veel oudere westerse vrouwen. Ze zoeken de stilte en verdieping op deze plek, aan de voet van de Himalaya. Ladakh was ooit een deel van Tibet; een Boeddhistische staat, waar prachtige eeuwenoude kloosters staan, die vele bezoekers trekken.

Krantenfoto

Het is nagenoeg onbekend dat er in Ladakh ook vrouwenkloosters zijn. Nonnen hebben door historische omstandigheden altijd in de schaduw van monniken geleefd, als werksters of wegwerkers. Nog steeds bidden nonnen om als man gereïncarneerd te worden. In 1995 was er slechts een handjevol nonnen over. De afgelopen tien jaar heeft zich een omwenteling voorgedaan: mede door initiatieven van een non met hoge opleiding, Dr Tsering Palmo, zijn de kansen voor meisjes die non willen worden enorm gestegen.

Op dit moment kent Ladakh ruim 1000 nonnen, in 28 kloosters, waarvan de jonge generatie bezig is met een educatieve inhaalslag. Er zijn plannen voor een lokale universiteit, nonnen studeren voor traditioneel Tibetaans arts of onderwijzeres en willen in de toekomst in hun eigen onderhoud gaan voorzien. De oudere generatie heeft inmiddels een eigen klooster, leert lezen, schrijven en de Boeddhistische rituelen.

Wij kunnen van hen leren wat het is om in het heden te leven en te mediteren.

VolZin is een opinieblad voor geloof en samenleving.