Dutch Foundation for Ladakhi Nuns

ter ondersteuning van tibetaans-boeddhistische nonnen in Ladakh, India

header

Secretariaat
Bangkokdreef 207
3564SM Utrecht
Nederland | Contact

Afgelopen weekend was ik weer in Nyerma. Het opruimen en schoonmaken van de kamers van de 'homestay' is het minst interessante deel van het weekend maar wel heel nuttig.

Zondag kwamen zes monniken die in zuid India wonen en op vakantie waren in Thiksey Gompa. Dechen heeft hen weten over te halen om de heilige teksten in rollen te maken zodat ze in de gebedsmolen geplaatst kunnen worden. Deze monniken kennen de rituelen en werkwijze.

Het zijn grote vellen papier bedrukt met 'om mani pa me hum' in piep kleine lettertjes. De vellen zijn wel 60-80 cm (schat ik). Er worden stapels gemaakt van 3 tot 4 cm (schat ik). De vellen worden niet geteld.

Dan worden de stapels achter elkaar in een lange lijn gelegd, elkaar iedere keer een stukje overlappend. Die lange lijn teksten wordt, met een heel dun doek ertussen, heel strak opgerold. Daar komt veel kracht bij kijken. Voor 'onze' gebedsmolen zijn twee van die grote rollen nodig.

Nawang en grote Tashi hielpen mee de stapels papieren te ordenen. Deze monniken verdienden natuurlijk een heel lekkere lunch. In de keuken waren Ama-le (de kok voor de nonnen) en Chamba (de jongste non) bezig alsof het de keuken van een drie sterrenrestaurant was. Dechen ging ondertussen nog een monnik ophalen in Thiksey. Ik heb me nuttig gemaakt door de salade te maken.

Toen ik weer een kijkje ging nemen bij de monniken merkte een van hen op dat ik een van de weinige westerlingen ben die niet de hele tijd met een camera rondloopt. Hij moest eens weten hoeveel spijt ik had van de keuze die ik heb gemaakt om spullen voor Nyerma mee te nemen en niet mijn fototoestel. Ik vertelde dit later aan Dechen in de keuken en fluisterde er achteraan 'dit zou Marlies eens gehoord moeten hebben'. Ze kwam niet meer bij van het lachen.

Volgend weekend komen de eerste gasten en daarna twee groepen. Dat houdt me van de straat zal ik maar zeggen...

Het is hier al een paar dagen zomers warm overdag. Vorig jaar liep ik half juni nog in warme kleren.De sneeuw smelt nu zo hard dat het water naar beneden dendert.

Juley van Aniek

We hebben 55 gasten online