Dutch Foundation for Ladakhi Nuns

ter ondersteuning van tibetaans-boeddhistische nonnen in Ladakh, India

header

Secretariaat
Bangkokdreef 207
3564SM Utrecht
Nederland | Contact

Vandaag 6 juli, tijdens de 33e Kalachakra, was de Dalai Lama jarig. Vanochtend was ik vroeg uit de veren, om 8 uur hadden we een taxi te pakken en kwamen net aan toen de speeches vanwege zijn verjaardag begonnen.

In het persvak zaten veel lokale collega’s met soms peperdure camera’s, maar ook met piepkleine, dat was wel komisch. Op zich kon ik geen woord verstaan van alle felicitaties, omdat er zowel in Tibetaans als in Ladakhi werd gesproken. Af en toe zei de Dalai Lama iets in het Engels.

kalachakra-4
...meer foto's

Toen stond ineens Richard Gere achter het spreekgestoelte. Het grappige was dat niemand van de lokale 150.000 mensen op een uitzondering na, ook maar enig idee had wie Richard Gere is, laat staan dat ze wisten dat hij al 33 jaar lang in contact is met de Dalai Lama. Het leverde een paar leuke foto’s op en natuurlijk ook een leuke speech van hem, vooral gericht aan de 'foreigners' in het publiek.

Uiteindelijk was de Dalai Lama zelf aan de beurt… maar voordat hij goed en wel een woord kon zeggen klonk er ineens geschreeuw uit het publiek. Toen een vrouw naar het podium rende wist kennelijk iedereen wat er aan de hand was: ze was door een geest in bezit genomen en rende naar de Dalai Lama voor verlossing.

kalachakra-1
...meer foto's

Ze werd door zowel de beveiligers als een paar soldaten naar hem gevoerd, schreeuwde nog een tijdje door, viel op de grond, stond weer op. De Dalai Lama legde haar een hand op en toen verloor ze het bewustzijn en werd door zes paar handen liefdevol weggedragen. Tien minuten later herhaalde dat zich met een man die naar het podium rende onder het slaken van luide kreten. Ook hij mocht bij de Dalai Lama komen en viel later flauw.

Waar ik eigenlijk voor kwam, waren de nonnen. Dus ik verliet het persvak en zocht het vak voor de nonnen op. Wat daar gebeurde was echt onverwacht en hartverwarmend. Ik had geen idee dat ik zoveel nonnen kende! Steeds hoorde ik vanuit groepjes 'Marlies' of 'sister', wuivende handen, lachende gezichten, er werd plek voor me gemaakt om te zitten…. kijk, nu voelde ik me weer thuis, dat was wat ik in beeld wilde brengen…. Nonnen uit Dharamsala, uit Kopan in Nepal, uit allerlei gebieden…

kalachakra-gephel-nuns
...meer foto's

Marlies

We hebben 80 gasten online