Dutch Foundation for Ladakhi Nuns

ter ondersteuning van tibetaans-boeddhistische nonnen in Ladakh, India

header

Secretariaat
Bangkokdreef 207
3564SM Utrecht
Nederland | Contact

Ook dit jaar hebben alle nonnen de strenge winter goed doorstaan. Elk jaar is het verbazingwekkend dat ook de kwetsbare heel oude nonnen de winter overleven. Eind april, begin mei kon pas begonnen worden met het werk op de velden en groentetuinen.

In Nyerma ging Chamba aan de slag in de groentetuin die dit jaar weer een stuk groter is geworden. De nonnen kunnen nu genoeg groenten drogen en in de kelder opslaan om de winter en het voorjaar goed door te komen.

In Leh en omgeving is na de natuurramp van vorig jaar veel opgeruimd en hersteld. Op veel plekken wordt gebouwd. Hoe verder weg van Leh, des te meer schade nog zichtbaar is.

Weer en klimaat zijn voor veel mensen een belangrijk gespreksonderwerp. Iedereen houdt het weer scherp in de gaten en dat deed ik zelf ook. Er werden veel puja's gehouden (gebedsbijeenkomsten) om te bidden voor de mensen die vorig jaar zijn omgekomen en om in de toekomst zulke wolkbreuken te voorkomen.

Guesthouse wederom een succes

Carola Grutter was de eerste vrijwilliger deze zomer. Van begin mei tot eind juni ving zij de gasten op, kookte, maakte de kamers schoon en zorgde dat alles goed liep.

Door omstandigheden kon de vrijwilliger die er de maand augustus zou zijn niet komen. Samen hebben we dat opgevangen. Ikzelf, Marlies Bosch, Ellen Poelen vielen in. Anneke van der Heide en Josephien Budel (beiden waren eerder vrijwilliger) kwamen voor vakantie maar gingen aan het werk.

Dechen en Chamba, de nonnen die het meest betrokken zijn bij het guesthouse hebben laten zien dat ze goed weten hoe ze de werkzaamheden van het guesthouse moeten aanpakken. Het probleem is vooral het gebrek aan vitale nonnen die kunnen meehelpen. Een lastig punt blijft het bijhouden van de reserveringen.

Vorig jaar was het klooster net opnieuw geschilderd toen door de wolkbreuk de verf er weeraf werd gespoeld. Deze zomer zijn zowel het klooster als het guesthouse opnieuw geschilderd met verf die van betere kwaliteit is. De schilders die klaar waren met het grote Thiksey klooster werden doorgestuurd door Rinpoche.

homestay painted

Het is geweldig om te merken dat steeds meer mensen uit steeds meer verschillende landen het guesthouse in Nyerma weten te vinden. De beste reclame zijn de mensen die terug blijven komen.

De inkomsten van deze zomer zijn bijna € 3766,00. Met dit bedrag komen de nonnen de winter goed door, hoe koud die ook zal worden!

We hebben 99 gasten online