Dutch Foundation for Ladakhi Nuns

ter ondersteuning van tibetaans-boeddhistische nonnen in Ladakh, India

header

Secretariaat
Bangkokdreef 207
3564SM Utrecht
Nederland | Contact

Ladakh festival op 11 februari 2018 in Zutphen

Het is misschien niet toevallig dat het Ladakh festival juist dit jaar, nu we ons 15-jarig jubileum vieren, een groot succes was. Voor de officiële opening van het interessante programma wist Boukje Zwanenburg van de stichting Shenpen uit Zutphen ons te vertellen dat er op deze plek van het Odensehuis in de late Middeleeuwen de eerste nonnen onderwijs kregen en dat ze het mede daarom zo bijzonder vond om de DFLN hier te ontvangen.

Opening van het programma was een door de oprichtster van de DFLN Marlies Bosch en voorzitter Myra de Rooy gemaakte film over 15 jaar DFLN, die een levendig en humorvol inzicht gaf in de vele ontwikkelingen die er de afgelopen jaren in de nonnenkloosters hebben plaats gevonden.

Onze speciale gast van het festival was natuurlijk Padma Dechen, de abdis van het klooster in Nyerma. Door de gerichte vragen van Aniek Jaartsveld wist Dechen heel wat te vertellen over de ontwikkeling van een gewoon meisje tot abdis van een klooster. Bij de ontvangst en in de pauzes hebben veel gasten gebruik gemaakt van de mogelijkheid om een praatje met haar te maken, maar ook waren er warme ontmoetingen met mensen die als vrijwilligers in Nyerma hebben verbleven.

Myra de Rooy trakteerde de bezoekers op de prachtige beelden van een winter in Ladakh waarbij een paar schaatsende kinderen de blije uitroep van onze beschermvrouwe Erica Terpstra ontlokte dat Sven Kramer goud had bij de Olympische Spelen.

Dechen sprak haar dank uit aan alle bestuursleden en hing iedereen een 'kata' om. Ook had ze een 'thanka' meegenomen om op te hangen in het kantoor van de DFLN. Dit zorgde voor hilariteit, want er is geen officieel DFLN-kantoor.

Na de pauze, waarin de heerlijke hapjes van vaste vrijwilligers Ché-Fa Chen en Lida Kaandorp grif van de hand gingen, kon iedereen de zuivere klanken van de kristallen klankschalen van Giny ten Brummelhuis op zich in laten werken, wat voor een heerlijke ontspanning zorgde.

Na de pauze vertelde sponsorcoördinator Ingrid Foeken hoe sponsoren kunnen bijdragen aan de educatie en een betere toekomst van de nonnen. Er waren ook een aantal van onze sponsoren aanwezig.

Daarna was er grote belangstelling voor zowel de yogales door onze penningmeester Saskia Terschuur als voor het mantrazingen door Frans Zwagemakers. Aansluitend werd de documentaire ‘In the shadow of the Buddha’ vertoond. Deze film, die gemaakt is in de nonnenkloosters van Nyerma en Rizong, was nog niet eerder in Nederland vertoond. Bijzondere is dat de opbrengst van deze Amerikaanse documentaire voor een deel naar de betreffende kloosters gaat.

Tussendoor kon er volop mooie Tibetaanse en Ladakhi artikelen worden gekocht bij de rijk gevulde verkoopstand van Joan Moonen en Seb de Groot.

Het een na laatste onderdeel van de dag was een interactieve presentatie over levensenergie van kunstenaar Wilka Zelders. Zij vertoonde een aantal van haar kunstwerken als kleurrijke weergave van de complexe natuur begeleid door prachtige muziek.

Marlies sloot het festival af met een speciale verloting ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan. Er waren prachtige prijzen, waaronder een blaasinstrument wat wordt gebruikt bij rituelen in het Tibetaans boeddhisme welke uitgekozen werd door Lex Hemelaar. Aan Lex, eigenaar en initiatiefnemer van het Odensehuis hebben wij mede het succes te danken van dit festival. Hoeveel kopjes koffie en thee zal hij niet gezet hebben …..

Bijzonder voor het bestuur was dat we tijdens het festival ons aspirant bestuurslid Birgit Wezelenburg konden voorstellen. Zij heeft zich meteen ten volle ingezet voor onder andere een succesvolle lootjesverkoop.

Het was een prachtige dag (niet alleen het weer) met een mooie opbrengst voor de Ladakhi nonnen; zeker niet in de laatste plaats dankzij de enthousiaste inzet van onze vrijwilligers.

 

We hebben 305 gasten online