Dutch Foundation for Ladakhi Nuns

ter ondersteuning van tibetaans-boeddhistische nonnen in Ladakh, India

header

Rust en stilte, de imponerende bergen, de prachtige patronen in de rotsen, de yaks die naar het dal komen als het sneeuwt, het kolkende water onder het ijs... Dit zijn indrukken die altijd bij zullen blijven.

Afgelopen januari zijn Myra de Rooy en Aniek Jaartsveld met 4 reisgenoten naar Ladakh geweest. Dit keer niet alleen om de nonnen te ontmoeten maar ook om het Spituk cham festival (religieuze dansen uitgevoerd door monniken) te bezoeken en om de beroemde 'chadar' te lopen: een tocht over de bevroren Zanskar rivier. In de winter wordt de bevroren rivier als kortste route van Zanskar naar Leh en vise versa gebruikt; het is de 'gewone weg'.

De chamdansen vonden plaats zoals gepland. Het is een kleurrijk gebeuren waarbij het heel boeiend is om tussen het lokale publiek, dat van heinde en verre komt, te zitten.

cham-festival
cham-festival
sneeuwlandschap
sneeuwlandschap
winter-in-photo...
winter-in-photoksar

Zoals als vaker in Ladakh veranderen ieder moment plannen en afspraken. Twee dagen voor vertrek van de tocht kregen we bericht dat de tocht over de bevroren rivier niet door kon gaan vanwege een aardverschuiving. Dat was een teleurstelling. Vanwege nog een aardverschuiving en weersomstandigheden zijn de plannen nog een paar keer veranderd. Uiteindelijk hebben we een prachtige tocht gelopen door een winters landschap.

Soms sliepen we in tenten, soms bij mensen thuis. In vergelijking met andere jaren was deze winter mild. Het kan -30 Celsius worden. Tijdens onze tocht hebben we in de sneeuw gelopen.

Dit in tegenstelling tot Leh en omgeving waar helemaal geen sneeuw gevallen was. Dit wordt een groot probleem in het voorjaar en de zomer want dan is er geen smeltwater om de velden te bevloeien.

FaLang translation system by Faboba

Onze vertalers Nicolai en Reena, lees meer...

We hebben 464 gasten online

Uw Internet Explorer versie is verouderd.

Deze website kan niet met deze browser worden bekeken!

Upgrade uw browser naar de laatste versie of installeer een andere browser, zoals Firefox of Google Chrome