Dutch Foundation for Ladakhi Nuns

ter ondersteuning van tibetaans-boeddhistische nonnen in Ladakh, India

header

Secretariaat
Bangkokdreef 207
3564SM Utrecht
Nederland | Contact

Door Aniek Jaartsveld

Begin augustus werd Ladakh na vijf jaar opnieuw getroffen door extreem slecht weer.

In Nyerma heeft het vooral gelekt in de kamers van de nonnen. De verf van de buitenmuur is bijna totaal weggespoeld. De kamers van het guesthouse werden vooral nat door de kieren in het houtwerk van de ramen die door klimatologische omstandigheden zijn gaan werken. De schrik zit er bij de Ladakhi nog goed in.

In Shey en Thiksey heeft de enorme onweersbui veel schade en overlast bezorgd. Omdat de dag erna opnieuw slecht weer werd voorspeld werden uit voorzorg werknemers uit Thiksy in het guesthouse ondergebracht. Vier in elke kamer. De heren waren niet zo netjes als onze meeste gasten. Als tegenprestatie voor hun logeerpartij hebben ze verschillende klussen voor het guesthouse gedaan. De rotzooi is hen dus vergeven.

Tot overmaat van ramp begaf onze pomp het. We moesten ver lopen naar de pomp buiten het terrein. Gelukkig is er inmiddels een nieuwe pomp. Duur maar onmisbaar. Nu water niet onder handbereik was besef ik opnieuw hoe makkelijk we het in Nederland hebben.

Nu twee weken later komen berichten van afgelegen gebieden waar huizen, wegen en oogsten zijn weggevaagd. Mensen hebben letterlijk geen perspectief voor de komende tijd. Er zijn drie mensen omgekomen. Dat is gelukkig miniem vergeleken met vijf jaar geleden maar toch.... Waarschijnlijk is de materiele schade verspreid over heel Ladakh wel vele malen groter.

We hebben 173 gasten online