Dutch Foundation for Ladakhi Nuns

ter ondersteuning van tibetaans-boeddhistische nonnen in Ladakh, India

header

Secretariaat
Bangkokdreef 207
3564SM Utrecht
Nederland | Contact

Door Marlies Bosch

De laatste dagen in Ladakh moesten nog allerlei zaken afgehandeld worden, zoals het bespreken van de aanleg van een waterreservoir bij het nieuwe klooster in Basgo, dat door de Stichting Educare wordt gesponsord.

Halverwege juli gaven Ingrid Foeken en ik een workshop over seksueel geweld en celibaat. Daaraan is veel behoefte omdat veel meisjes heel jong intreden en er van huis uit geen voorlichting wordt gegeven. In de kloosters zelf is men daar ook niet echt op voorbereid.

workshop1
workshop1

De meeste nonnen weten helemaal niets over het eitje en het zaadje, over vruchtbare periodes na de menstruatie/eisprong. Iedereen had wel iets gehoord over seksueel misbruik, maar niemand had echt een idee wat dat nu inhield. Zonder in al te veel details te treden, was de gehele workshop een succes, er was een openheid die ontroerend was, de nonnen deelden hun gevoelens, wilden weten wat seks nu eigenlijk was, of het slecht was….
Ze begrepen heel goed het verschil tussen een gewelddadige verkrachting of de verleiding die sommige monniken toepassen om hen zover te krijgen seks te hebben, ze paaien, prijzen hen, strelen hun arm…. en met wat voorbeelden (met veel gelach) werd dat verschil heel duidelijk.

Meisjes vertelden over vreemde gevoelens bij het zien van romantische scenes in een film…. We hebben het gehad over schuldgevoelens en schaamte, vanwege het feit dat meisjes en vrouwen vaak te horen krijgen dat ze het ' zelf uitlokken', over hoe je elkaar kunt steunen. Hoe je een vertrouwenspersoon moet zoeken als je zoiets overkomt. We hebben ook gelachen, dr. Palmo vertelde over wat jeugdervaringen van haar in een bus in Delhi waar een moslimman ineens naar haar boezem greep.

We praatten over verschillen tussen mannen en vrouwen, maar vooral over de enorme afstand tussen monniken en nonnen, vrouwen kunnen immers de volledige wijding niet ontvangen waardoor ze sowieso 'lager' in de rangorde staan.

Het bijzondere is dat het hier aanwezige boek over het lijf van vrouwen, kennelijk toch niet goed wordt gelezen. Dit boek is een bewerking van het beroemde Ourbodies Ourselves, verschenen in 2005 en zorgvuldig herschreven voor de cultuur hier. We hopen dat de nonnen dat door deze workshop wel zullen gaan doen.

We hebben 42 gasten online