Dutch Foundation for Ladakhi Nuns

ter ondersteuning van tibetaans-boeddhistische nonnen in Ladakh, India

header

Secretariaat
Bangkokdreef 207
3564SM Utrecht
Nederland | Contact

De zomer van 2008: Het Guesthouse

HomeStay

De zomer van 2008 stond voor DFLN en de vrijwilligers voornamelijk in het teken van het Guesthouse. Nee niet het Guesthouse zoals we het aanvankelijk noemden maar "homestay with nuns" zoals het officieel heet. Dit op advies van Thikse Rinpoche die ons uitlegde dat voor een guesthouse belasting betaald moet worden en voor homestays niet.

Het eerste seizoen is enorm succesvol geweest met erg enthousiaste gasten uit onder andere Nederland, Oostenrijk, VS, Zwitserland, UK en Israël.

Voor de eerste gasten ontvangen konden worden moest nog wel het nodige ingekocht, geregeld en georganiseerd worden.

Josephien was de eerste vrijwilliger en ze bleek een echte pionier. Om te beginnen moest de hele keukeninventaris worden aangeschaft en inkopen doen in Leh gaat net even anders dan in Nijmegen of Groningen. Het vergt veel tijd en geduld. Het regelen van bijvoorbeeld een tweede gasfles om te koken is aan het eind van het seizoen nog niet gelukt.

Elektriciteit is een verhaal apart. Daar valt geen peil op te trekken. Soms is er twee dagen geen stroom en dan weer een halve dag wel. Dat heeft ook weer gevolgen voor de watervoorziening in de kamers want de pomp werkt op elektriciteit. Als die het laat afweten dan lopen we letterlijk naar de pomp om met de hand water te pompen. Water sjouwen heeft sommige vrijwilligers sterke armspieren opgeleverd.

Toen er met een cirkelzaag tegels moesten worden gezaagd om plinten te maken was er weer eens geen stroom, ook de generator liet het afweten. Rinpoche in hoogsteigen persoon kwam zich er mee bemoeien en het apparaat deed het weer!

Schilderen

In de gebedsruimte annex eetruimte van de nonnen is een uitneembare wand gemaakt zodat de ruimte in de winter makkelijker te verwarmen is en voor meer doelen tegelijk kan dienen. Die nieuwe wand moest geschilderd en het zou geen overbodige luxe zijn om de (multiplex met letters erop) vloer ook te verven. Al doende kwam een heel andere werkwijze aan het licht tussen de "Ladakhi way of painting" en de "Dutch way of painting". Een laag grondverf is in de ogen van de nonnen niet nodig en als het verven niet snel genoeg gaat dan maar een flinke scheut verdunner bij. Afplakken en om de handvatten en schuifjes heen schilderen is ook nergens voor nodig….

Schilderen

Zolang je er niet met je neus bovenop staat is het resultaat best aardig. Een vrijwilliger merkte op dat ze na één week schilderen in Nyerma al meer had gelachen dan in een jaar in Nederland.

LNA

Bij LNA was het deze zomer zoals gebruikelijk druk en hectisch: veel bezoekers, veel overleg, veel bouwactiviteiten. Daarnaast gaan de dagelijkse werkzaamheden van de organisatie gewoon door.

De nonnen die in het klooster wonen en studeren hebben in de zomer twee weken vakantie. De meeste bezoeken dan hun familie die vaak ver weg woont. In de winter, wanneer er drie maanden vakantie is vanwege de extreme kou, kunnen ze gebieden zoals Zanskar niet bereiken. Voor Dr. Tsering Palmo is het een steun dat sinds vorige zomer de staf is uitgebreid. maar zoals altijd is zij veel te druk en komt er van voorgenomen rust niets terecht.

In juni zijn we met de oudere nonnen van Nyerma en de jonge nonnen van LNA een dagje uit geweest naar Matho. Eerst het klooster bezocht daarna een picknick. Dr. Palmo bracht ons naar een prachtig groen plekje met twee beekjes. De jonge nonnen hebben heerlijk in het water gespeeld en gespetterd. De ouderen genoten van hun plezier.

In september werd LNA geëerd met een bezoek van Karmapa. Voor het bezoek van een half uur zijn de nonnen anderhalve week bezig geweest met voorbereidingen. Karmapa sprak over gelijkheid van mannen en vrouwen. Dit bezoek is zo bijzonder dat het een heel positieve uitstraling heeft op LNA.

Sinds het voorjaar wonen er ook heel jonge nonnen. Ze variëren in leeftijd van 12 tot 15 jaar. Bij de eerste ontmoeting schatte ik hen van 8 tot 12 jaar. Behalve dat ze er jonger uitzien zijn ze ook veel speelser en onbevangener in hun gedrag dan leeftijdgenoten in Nederland. Welke 15 jarige in Nederland maak je blij met ballonnen?

Gephelnonnen

Met deze groep hoog opgeleide jonge nonnen heeft DFLN ook contact. Hun grote wens is een instituut voor hoger onderwijs oprichten in Ladakh.

Afgelopen zomer is een voorzichtige start gemaakt met overleg of er in Ladakh bestaansrecht is en mogelijkheden zijn om zo’n instituut voor hoger onderwijs op te richten. Dit overleg vindt plaats tussen LNA en de Gephelnonnen. Een aantal van deze nonnen studeren in Nepal en in het zuiden van India omdat er in Ladakh geen mogelijkheid is voor hoger onderwijs. Sommige van hen zullen één van de eerste vrouwelijke Geshe’s worden.

De homestay in Nyerma is een heel bijzondere plek. Deze bijzondere plek trekt ook bijzondere gasten. De gasten zijn geïnteresseerd in de omgeving en vooral in het leven van de nonnen. Zij hebben zelf ook vaak bijzondere verhalen te vertellen.

Ook de vrijwilligers raken zeer verknocht aan het project, de omgeving en vooral aan de nonnen. Met veel inzet en enthousiasme hebben zij dit eerste seizoen tot een succes gemaakt. Het plan was dat Ellen er zou zijn van half juli tot half augustus, een deel samen met Josephien en een deel samen met Anneke. Dat zorgde voor continuïteit in de manier van werken en vooral in het contact met de nonnen. In de periode met Anneke moesten alle kamers leeggeruimd omdat er plinten werden gemaakt. Daar ging een hoop hakken, breken, sjouwen en vooral weer schoonmaken mee gepaard. De puinhoop was groter dan met de bouw zelf.

Menta kwam (bijna letterlijk) als hekkensluiter. Zij ontving de laatste gasten van dit seizoen en zwaaide ze weer uit. Samen met Ellen die uiteindelijk als laatste vertrok ruimde ze de kamers leeg en maakte het Guesthouse winterklaar, een enorme klus.

Ook voor de nonnen zal het een enorme overgang zijn nu er geen gasten en vrijwilligers meer rondlopen. Vooral voor Detchen en Chamba, die er dagelijks bij betrokken waren, zal het erg wennen zijn. Net als het voor ons weer wennen is in Nederland zonder hen en de rust van Nyerma.

HOMESTAY with NUNS NYRMA

top

We hebben 130 gasten online