Het Ladakh Festival is jaarlijks een feestje en zeker wanneer je als stichting 20 jaar bestaat!
Er gaat altijd een proces aan vooraf, voordat we onze donateurs en overige belangstellenden kunnen ontvangen. Wat is de beste datum en welke plaats kiezen we in Nederland? En wie bezoekt vooraf locaties? Wie bakt de taarten en maakt salades en pannen met soep? Niet onbelangrijk: naast lekkernijen ook voedsel voor de geest. Het dagprogramma opstellen is altijd een klus, want we willen een gevarieerd programma presenteren.
Bij de Vrije School Widar in Delft waren we welkom. Het voelde meteen goed. Een mooie lichte ruimte, met een prettige zaal en keuken. Brede gangen, waar we op lange verkooptafels onze boeken, boeddhabeelden, thanka’s, sieraden, en nog veel meer uit Ladakh en Tibet, konden etaleren en verkopen. De avond voor de grote dag zetten bestuursleden en vrijwilligers de technische installatie al klaar en versierden de ruimtes feestelijk. Inrichten vóóraf is prettig en geruststellend, om het festival relaxed te starten.
Toen was het zover. Op 19 november druppelden de bezoekers binnen. Aan het eind van de dag bleken we met ruim zestig mensen, waaronder ook vrijwilligers, bestuursleden en sprekers, ons jubileum gevierd te hebben.
Marlies Bosch, de oprichtster van de DFLN, beet de spits af door iedereen welkom te heten. Ze toonde haar interview met onze beschermvrouwe Erica Terpstra. Recent was Erica opgenomen in een ziekenhuis, waardoor zij niet aanwezig kon zijn. Vol enthousiasme sprak Erica in de video over de DFLN en haar respect en bewondering voor al het werk wat verzet wordt.
Tijd voor de praktijk en een blik van een buitenstaander op ‘ons werkterrein’. De Belgische onderzoekster Sara Geyskens vertelde over haar promotieonderzoek, bij de universiteit van Leuven, over de geschiedenis en het leven van de nonnen in Ladakh. Ze bezocht de drie door de DFLN gesponsorde nonnenkloosters, interviewde daar nonnen en maakte kennis met bestuursleden van de DFLN. Zo ontstond er een hartelijke samenwerking. Kleurrijke foto’s illustreerden haar onderzoek en gaven een duidelijk beeld van het kloosterleven. We zijn benieuwd naar het eindresultaat.
Joan Moonen deelde haar voorgeschiedenis als reisleidster door Ladakh met bezoeken aan onze kloosters, haar enthousiasme voor deze bergregio en haar bewoners. Als vrijwilligster werkte zij jaren voor de DFLN en verzorgde met haar partner Seb de verkoop tijdens de festivals. Toen zij gevraagd werd om sponsorcoördinator te worden, voelde dat voor haar als een eer en teken van vertrouwen. Zij heeft zich ingewerkt en vindt het overleg met sponsoren en de abdissen van de kloosters inspirerend.
Tijdens de lunch moesten de vrijwilligers, zoals altijd, hard aanpoten om iedereen van hapjes en drankjes te voorzien. Door het bonnensysteem konden de aanwezigen snel bediend worden. Tijdens de lunch was er ook tijd voor de verkoopstand, het verstrekken van informatie aan potentiële donateurs, bijpraten en herinneringen ophalen – want veel van onze sponsoren zijn in Ladakh geweest.
Na de pauze interviewde Aniek Jaarsveld het echtpaar Theo en Josien van Ooijen, die afgelopen zomer in Nyerma het guesthouse runden. Ze deden dat met plezier en liefde en hebben bergen werk verzet. Zie elders in de nieuwsbrief het artikel van Theo.
Marlies Bosch heeft in de loop der jaren films gemaakt over de nonnen in Ladakh. Tijdens het festival liet ze een nieuwe film zien, met hoogtepunten uit de geschiedenis van onze stichting, en wat we gedaan en bereikt hebben in afgelopen 20 jaar.
Jesper, de kleinzoon van Marlies zorgde voor een verrassing. De websitebouwer liet het ontwerp van onze nieuwe website zien. Binnenkort wordt de goed toegankelijke website gelanceerd.
De ervaren tai-chi-leraar Martijntje Goudsmit verzorgde met enthousiasme een workshop Tai Chi & Qigong. Ademhaling en energie (chi) kregen daarbij onze volle aandacht. Bijna alle aanwezigen deden mee en iedereen was vol lof over Martijntje. Zo stonden we toch maar driekwartier lang in grote rust langzaam te bewegen. Een schitterend beeld.
Via een powerpoint presentatie nam schrijver en DFLN-voorzitter Myra de Rooy de aanwezigen mee op een fietstocht door het Tibetaanse grensgebied naar Ladakh. Een reis met ontmoetingen met inspirerende mensen, dwars door de Himalaya over 5000 meter hoge passen en door een woest en uitgestrekt landschap. Met als laatste stop voor het eindpunt Leh de nonnen en het guesthouse in Nyerma.
Birgit Wezelenburg leidde ons door het spannende deel van de dag: het lootjes trekken. Elke keer een verraste en blije kreet als iemand haar of zijn lootje in de prijzen viel en een prijs mocht uitzoeken. Een ontspannende afronding van het festival.
Tot slot werden alle vrijwilligers, die zich deze dag hadden ingezet, naar voren geroepen en bedankt. Zonder hen hadden we het als bestuur niet gered.
Na de afronding en het vertrek van onze gasten werd alles efficiënt schoongemaakt en opgeruimd. Het bestuur en de vrijwilligers aten tevreden de laatste overgebleven hapjes op. We konden met thee en frisdrank toosten op een geslaagd festival.
Penningmeester Saskia Terschuur meldde ons nog dezelfde avond dat de opbrengst ruim 1800 euro was.
Ingrid Foeken & Myra de Rooy